Suffah Darul Qur'an On Tuesday, March 30, 2010
MUQADDIMAH

Golongan miskin merupakan salah satu modal insan yang sering dipinggirkan dalam arus kepesatan pembangunan negara kita. Masyarakat seolah–olah menganggap golongan ini sebagai bebanan dan masalah sampingan berterusan dalam usaha ke arah mencapai kemajuan tanpa mencari formula bagi membantu mereka dari segenap generasi supaya mempunyai jatidiri dan wawasan hidup dan memberi keyakinan kepada mereka untuk berdaya saing dalam arus kehidupan yang semakin mencabar.
Di atas kesedaran inilah, justeru pihak kami merasa terpanggil untuk sama-sama menyumbang tenaga bagi melancarkan lagi dasar-dasar pembangunan modal insan dan pembasmian kemiskinan di kalangan masyarakat dengan merencanakan pembinaan Asrama Madrasah Darul Quran.


OBJEKTIF
Di antara objektif yang digariskan oleh pihak kami dengan pembinaan Asrama Madrasah Darul Quran ialah :

a. Menyediakan tempat tinggal yang lebih selesa dan selamat kepada golongan miskin,anak yatim,ibu tunggal dan golongan yang kurang berkemampuan.
b. Melahirkan generasi golongan miskin,anak yatim,ibu tunggal dan golongan yang kurang berkemampuan yang berpendidikan dan mampu menjadi aset modal insan negara.
c. Memberikan kepakaran dan kemahiran kepada golongan ini supaya mampu untuk berdaya saing dengan golongan masyarakat secara proaktif.
d. Mewujudkan suasana kehidupan bermasyarakat bagi mengelakkan perasaan rendah diri golongan ini.
e. Bekerjasama dengan semua pihak terutamanya kerajaan bagi mewujudkan suasana kebersamaan dalam setiap usaha untuk membasmi kemiskinan tegar di negara ini.

SASARAN
Sebagaimana yang telah dinyatakan, asrama ini bertujuan untuk menempatkan golongan sasar dari kalangan rakyat miskin,anak-anak yatim,ibu tunggal dan golongan yang kurang berkemampuan. Mengikut perkiraan awal pihak kami, asrama yang akan dibina dapat menempatkan 200 orang, dengan anggaran 100 lelaki dan 100 perempuan.


TEMPAT
Mukim Felda Chiku 5, Gua Musang, Kelantan


PROGRAM PEMBANGUNAN

Antara program pembangunan yang bakal terlaksana dengan pembinaan asrama ini ialah sebagaiman berikut :
- Kelas Al Quran dan Fardhu Ain bagi semua peringkat umur- Kursus kemahiran Asas.
- Ceramah motivasi berkala setiap sebulan
- Program Peningkatan Syakhsiah dan Potensi masa depan.

PENUTUP
Diharap segala perancangan yang direncanakan dapat mencapai objektif yang digariskan dan mampu memberikan banyak manfaat kepada semua pihak khususnya dalam usaha membantu golongan yang kurang berkemampuan supaya mampu memberikan sumbangan bagi membentuk ummah yang cemerlang pada masa akan datang.
Semoga usaha dan keringat yang dicurahkan akan mendapat ganjaran yang setimpal di sisi Allah swt.


Yang benar,


(Sha’ari bin Yusoff)
Pen. Pengurus Pembangunan Sosial,
Pengasas & Penasihat,Madrasah Darul Qur’an Chiku 05.PELAN TAPAK
PANDANGAN KESELURUHAN


Followers

Web Counter

Free Counterspelawat